Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liga Polska i Puchar Polski
Karpaty Krosno > Inne > Sport
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Boba
Dużymi krokami (niestety) zbliża się końcówka sezonu. Ciekawa walka w ostatnich kolejkach o utrzymanie i awanse na niemal wszystkich frontach Polskiej Ligi.
Więc proponuje nowy temat o polskich 1, 2 i 3-ligowcach itd.

1 liga
Mistrzostwo raczej pewne już dla Wisły Kraków (56 pkt.).
Vice-mistrzem będzie zapewne Groclin Grodzisk Wielkopolski (47).
Nieoczekiwanie do walki o Puchar UEFA włączyła się Cracovia Kraków (37), która wyprzedziła w tabeli Legię Warszawa (37 - jeden mecz mniej). Do walki o 3 pozycję włączyć się jeszcze mogą Wisła Płock i Amica Wronki (oba zespoły po 34)
Spadek raczej zaliczy słaba w tym sezonie drużyna GKS Katowice (13).
W barażach o utrzymanie najprawdopodobniej zagra Odra Wodzisław (21).

2 liga
W drugiej lidze jeszcze 5 kolejek do końca więc sporo może się wydarzyć.
Awansować powinny zespoły GKS Bełchatów (61 pkt.) i Korony Kielce (60)
O trzecie miejsce premiowane awansem i czwarte premiowane barażem walczą: Arka Gdynia (55), Widzew Łódź (50), Jagiellonia Białystok (47), Podbeskidzie Bielsko Biała (46 - jeden mecz mniej) i Zagłębie Sosnowiec (45).
Z drugiej ligi spadł już zespół RKS Radomsko (11), jeszcze jeden spadkowicz wyłoni sie raczej z dwójki MKS Mława (21) i Radomiak Radom (26) - dziś mecz między tymi zespołami.
Zespoły z miejsc 13-16 zagrają w barażach. tak przedstawia się sytuacja zespołów zagrożonych grą w barażach:

12. Ruch Chorzów 31
------------------------------------------------------
13. Szczakowianka Jaworzno 30
14. Górnik Polkowice 30 - jeden mecz mniej
15. Piast Gliwice 29
16. Radomiak Radom 26 - jeden mecz mniej
------------------------------------------------------
17. MKS Mława 21 - jeden mecz mniej
18. RKS Radomsko 11

3 liga
Sytuację w 3 lidze zacznę od tej nam najbliższej czyli grupa IV (30 kolejek do rozegrania).
O awans walczą już tylko 3 zespoły.
1 miejsce awansuje do 2 ligi bezpośrednio, zespół z 2 miejsca zagra w barażach.
W tabeli (30 spotkań):
1. Heko Czermno - 55 pkt. w 27 spotkaniach
2. Motor Lublin - 53 pkt. w 26 spotkaniach
3. Tłoki Gorzyce - 48 pkt. w 25 spotkaniach
Ciekawa walka jest również o utrzymanie się w III lidze.
Spadają napewno 2 zespoły, jeśli w barażach drużyna z 2 miejsca nie wywalczy awansu to wtedy spada 3 zespoły, oto tabela zespołów zagrożonych spadkiem:

9. Sandecaj Nowy Sącz - 31 w 27
10. Wisła II Kraków - 30 w 26
11. Stal St. Wola - 29 w 27
12. Wierna Małogoszcz - 29 w 26
13. Pogoń Leżajsk - 27 w 26
-----------------------------------------
14. Polonia Przemyśl - 23 w 27
-----------------------------------------
15. Lewart Lubartów - 22 w 27
16. Pogoń Staszów - 21 w 26

Spadnie zapewne Pogoń Staszów, a Lewart i Polonia powalczą o 14 miejsce. Los zespółu który wygra będzie zależał od v-ce mistrza III ligi.
Na poczynania Polonii Pzremyśl zapewne patrzą zagrożone spadkiem zespoły z naszej 4 ligi.
Jeśli Polonia spadnie to wypchnie do V ligi jeden zespół więcej.

Sytuację w innych 3 ligach opiszę tylko w kwestii awansu.
Grupa I (30 kolejek do rozegrania)
W tej grupie o awans walczą niezbyt znane zespoły (1 miejsce - awans, 2 miejsce - baraż):
1. Drwęca Nowe Miasto Lubawskie - 50 w 27
2. Ceramika Paradyż - 47 w 27
3. ŁKS Łomża - 44 w 27
4. Unia Skierniewice - 43 w 27
5. Znicz Pruszków - 42 w 26

Grupa II (30 kolejek do rozegrania)
Ciekawsza liga z mającą spore tradycje Lechią Gdańsk która zmirza do 2 ligi (1 miejsce - awans, 2 miejsce - baraż) :
1. Lechia Gdańsk - 57 w 27
2. Unia Janikowo - 54 w 27
3. TKP Toruń - 51 w 27

Grupa III (30 kolejek do rozegrania)
Ciekawa liga z zespołami z 1 i 2-go ligowym doświadczeniem (1 miejsce - awans, 2 miejsce - baraż) :
1. Śląsk Wrocław - 52 w 25
2. Polonia Bytom - 48 w 26
3. Polar Wrocław - 47 w 25
4. Ruch Radzionków - 47 w 26

I na koniec sytuacja w Pucharze Polski gdzie poznaliśmy półfinalistów:

Legia Warszawa - Groclin Grodzisk Wielkopolski
Wisła Kraków - Zagłębie Sosnowiec

Zapraszam do dyskusji: kto ma jakie szanse, kogo byście widzieli o klasę wyżej a kogo niżej ??
Kirath
Heh ja tak troche z innej beczki, moja wymarzona 1 liga. [kolejnosc "jak mi przychodzi do glowy"]

1. Karpaty Krosno
2. Unia Tarnow
3. Wisla Krakow
4. Cracovia
5. Legia Warszawa
6. Widzew Lodz
7. LKS Lodz
8. Ruch Chorzow
9. Gornik Zabrze
10. Lech Poznan
11. Pogon Szczecin
12. Arka Gdynia
13. Jagiellonia Bialystok
14. Lechia Gdansk
15. Resovia Rzeszow
16. Motor Lublin
17. Slask Wroclaw
18. Zaglebie Sosnowiec

Nie przypadkowo 18 zespolow, chcialbym, zeby tyle liczyla nasza Ekstraklasa.

---------------------------------------------------------------------------------------
A co do obecnego sezonu to fajnie, ze znowu mistrzem bedzie Wisla. Akurat Legii, Cracovii i Groclinu bardzo nie lubie :wink: W sumie z obecnej Ekstraklasy to lubie tylko Wisle i Lech Poznan. Pod wzgledem kibicowskim szkoda, ze spada GKS, ale dobrze, ze Odra. Pod wzgledem "pilkarskim" dobrze, ze jedni i drudzy smile.gif Fajnie by bylo jakby awansowaly: Arka, Widzew, JAGA i Korona. Wciaz licze, ze Belchatow jakies wtopy zanotuje i zostanie w 2 lidze :wink: A co do awansow.. Slask, Lechia i Motor. Ale bedzie HEKO :x
Leniu
I liga: Ucieszę się jeżeli uda się Cracovii wejść do UEFA. To, że Wisła zostaje mistrzem mnie nie zadowala, ponieważ mam już ich dość (patrzeć na ich wyczyny w UEFA już też nie moge (mam na myśli m.in. mecze z Dynamo Tbilisi i Valerengą)). Szkoda mi GKS-u Katowice.

II liga: W tym sezonie liga ta zbytnio mnie nie interesuje. Nie mam swoich faworytów. Jest tylko jedno ALE: oby Korona nie weszła do I ligi!!!!!!!! Ostatecznie to mogę powiedzieć, że awans mogłaby uzyskać Arka.

III liga IV gr.: Oczywiście kibicuję klubom z Podkarpacia. Chciałbym, żeby dwa pierwsze miejsca zajęły Tłoki i Stal. Niestety jest to już prawie niemożliwe. Bardzo chce spadku Hetmana Zamość. Mam uraz do tego miasta.
Leniu
Puchar Polski:
Co Wisła robi w 1/2 finału? Powinna znajdować się tu Pogoń. No cóż, jak Wisła nie może to sędzia pomoże. Drugi półfinał ujdzie w tłumie.
grzesiek_gt
Piotruś jak się zepiasz tego karnego którego sędzia nie podyktował to może wziąłbyś też pod uwagę te 2 akcje Wisły gdzie napastnicy WIsełki wychodzili na czyste pozycje a ten bałwan (sędzia) spalone odgwizdywał,a ich ewidentnie nie było. W dwumeczu Wisła była dużo lepsza i zasłużenie awansowała.
grzesiek_gt
A podsumowanie lig to tak się wedłud mnie mniej więcej przedstawia:

I Liga
1.Wisła zasłużenie mistrzem
2.Groclin zasłużył na 2 miejsce, ale jak wczoraj oglądałem ich mecz z kumplami, tak się wk....... Była 90 minuta już świętowaliśmy mistrzostwo dla Wisły a te dupek Sikora bramke se strzelił.
3. Myśle że tu będzie Legia. Po ostatnim spadku formy, znowu zaczynają grać (a szkoda)
4.Tu pewnie będzie Cracovia (też wolałbym ich widzieć niżej) i pewnie przez Puchar Polski zagrają w UEFA
...
Szkoda mi GKSu. Wolałbym żeby poleciała Odra, ale trudno. I tak obydwie drużyny za rok zagrają w 2 lidze.

II Liga
1. Korona
2. Bełchatów - coś im ostatnio nie idzie, ale wszystko będzie zależało od meczu, który zagrają u siemie z Koroną
3. Raczej na pewno Arka - niestety. Największe huligany w całej Polsce. I to jeszcze z Cracovią zaprzyjaźnieni.
4. O to miejsce walczą Widzew, Jagiellonia i Podbeskidzie. Mam nadzieję że w barażach zagra Jaga.
...
Kiepsko na wiosnę prezentuje się Kujawiak, ale to beniaminek i tak są wysoko.
...
Szkoda trochę RKSu - w końcu tam sama młodzież gra.

III Liga grupa IV
Myślę że wygra Motor, a w barażach może jakimś cudem zagra Stal Rzeszów (w co wątpie)
Co do spadku - wszystko się może zdarzyć

W innych grupach - pewna awansy mają Śląsk Wrocław i Lechia Gdańsk - i tak trzymać.
Leniu
Ej Grzesiu! Czepiam się i będe sie czepiał. A czerwona kartka dla Błaszczykowskiego to co? A ja widze Cracovie w UEFA i Arke w I lidze, a Wisła - odwołam wszystko złe co gadałem jak wejdą do LM, ale jak nie to...
grzesiek_gt
Zgodzę się czerwona kartka być powinna. Czyli akurat 2 błędy sędziego na niekorzyść Wisły i 2 na niekorzyść Pogoni.
Boba
Legia Warszawa - Wisła Kraków 5:1 :shock:
Mistrzowi nie przystoi aż tak wysoko przegrywać. Teraz to Legia bliżej 3 miejsca i Pucharu UEFA.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jednak i tak najciekawsze wydarzenie weekendu to zatrzymanie znanego sędziego Antoniego F. pod zarzutem ustawiania meczy !!! Oj coś czuje, że będzie się działo !!! A jeszcze nie tak dawno pan F. poprowadził jedno ze spotkań Karpat w tej rundzie.
Fakir
QUOTE(Boba)
A jeszcze nie tak dawno pan F. poprowadził jedno ze spotkań Karpat w tej rundzie.
Fijarczyk(nazywajmy "rzeczy" po imieniu)prowadził "nie tak dawno" mecz Karpat?! :shock: :? Przyznam że trochę mnie to dziwi bo przecież jest to sędzia pierwszoligowy i nawet nie sędziował meczu z Ruchem gdy gramy w II lidze.No,chyba że masz na myśli mówiąc że "nie tak dawno" gdy Karpaty grały jeszcze w II lidze albo w PP to rozumiem.Wyjaśnij prosze jak to interpretować.PozdRo 600.
Boba
Poprowadził on spotkanie Stal Mielec - Karpaty Krosno (26 marca 2005).
Nie grała wtedy 1 liga, w 2 było tylko kilka meczy więc co "lepsi" sędziowie chcieli chociaż trochę grosza uciułać w tamten weekend i prowadzili spotkania w niższej lidze.
JuBy
Ciekawe czego Karpaty przegrały wtedy ,aż 7-0 :roll: hehehe smile.gif smile.gif biggrin.gif
Kirath
No Fijarczyk jest ze Stalowej Woli, wiec pewnie zdarzalo mu sie poprowadzic troche spotkan w naszym regionie w ostatnim czasie.

"Jedna czarna owca" - jaki ten Listkiewicz jest naiwny.. :roll:

PS. Nie wie ktos przypadkiem ile dostaje sedzia za swoja prace w poszczegolnych ligach ?
Fakir
QUOTE(Kirath)
PS. Nie wie ktos przypadkiem ile dostaje sedzia za swoja prace w poszczegolnych ligach ?
W pierwszej lidze sędzia piłkarski za mecz otrzymuje chyba 1500 zeta,a w ligach niższych to oczywiście odpowiednio mniej ale nie wiem niestety dokładnie ile.
grzesiek_gt
Zgodze się z Bobą, że mistrzowi nie przystoi tak przegrać, ale ten mecz nie był normalny. Oglądałem z kumplami i takiej gry Wisły to ja nie widziałem od dobrych kilku lat (a oglądam prawie wszystki mecze ligowe i pucharowe (zarówno krajowe jak i zagraniczne). Z tym meczem było coś nie tak. To wyglądało jak celowo przegrany mecz (nie sugeruje sprzedarzy). Karygodne błędy obrońców, brak porozumiewania się między piłkarzami, prawie wszystki podania niecelne, ospałość, łatwe straty, serie głupich błędów, brak ambicji, a przedewszystkim chęci walki. Jedyny piłkarz który nie zszedł poniżej poziomu to Majdan. Zaliczył kilka fenomenalnych obron. Nie wiem może Wisła przegrała celowo, żeby Cracovia nie wyprzedziła Legii i po tej kolejce nie ma już raczej szans na zajęcie 3 miejsca w tabeli. Legioniści grali poprostu swoje. A Wisła nic nie grała. Ale mistrzowi taka porażka nie przystoi mimo wszystko.
snajper
taaaaaaak, po prostu byli slabsi.....az taka zawisc z cracovia?? porazka zeby nieweszla cracovia do PUEFA - niezapominaj ze Legia to tez wielki wrog wisly. Co uwazasz: lepiej przegrac z wrogiem nr2 zeby wrog nr1 nie awnasowal i przyokazji stracic honor, czy zahowac honor wygrywajac z wrogiem nr2, ale przez to przyblizajac do awnasu wroga nr1 ?? ja bym wolal to drugie
grzesiek_gt
Ja tylko pisze że tak mogło być. Owszem Wisła zagrała najgorszy mecz od kilku lat. Jak nie oglądałeś meczu to sie nie wypowiadaj. Legia grała bez żadnych rewelacji, tak samo jak tydzień temu w przegranym meczu z Groclinem, także to nie ich doskonała gra pozwoliła im wygrać mecz tylko beznadziejnie grający piłkarze Wisły.
grzesiek_gt
a cracovia i tak wejdzie do UEFA przez względy na Puchar Polski

a jeżeli chodzi o przyczyny porażki to być może piłkarze po prostu chcą u siebie świętować zdobycie mistrzostwa po meczu z Górnikiem
Fakir
QUOTE(grzesiek_gt)
a jeżeli chodzi o przyczyny porażki to być może piłkarze po prostu chcą u siebie świętować zdobycie mistrzostwa po meczu z Górnikiem
Akurat,sam słyszałem wypowiedzi Wiślaków którzy twierdzili że świętowanie MP na Legii to by było coś!Już nie mogę się doczekać co te gwiazdy pokażą w europejskich pucharach skoro z tak słabo grającą Legią dają sobie nawrzucać pięc brameczeq :!: :mrgreen:
Boba
Sytuacja w "naszej" IV lidze jeszcze nie była omawiana, ale taki mały newsik:

"Do końca sezonu mecze dębickiej Wisłoki oraz Igloopolu odbywać się będą przy pustych trybunach. Postępowanie dyscyplinarne wobec klubów przeprowadzi Podkarpacki Związek Piłki Nożnej."
Źródło: "Nowiny"
Kirath
Czyli nici z wyjazdu na Wisłoke :?
Boba
Zejdzmy jeszcze niżej w ligowej hierarchi i przeanalizujmy rozgrywki w V lidze - Krosno które pwoli dobiegają końca. Napewno coraz więcej osób z zainteresowaniem patrzy na poczynania zespołów wkońcu za rok Karpaty będą z nimi rywalizować.

Co do awansu sprawa została już raczej rozstrzygnięta. Nafta Jedlicze (59 pkt.) bezapelacyjnie wygra te rozgrywki.
Za jej plecami kilka niespodzianek a jawieksza to jak narazie druga pozycja beniaminka - Szarotki Nowosielce (46). Na trzeciej pozycji jak narazie Zgoda Zarszyn (44), a dopiero czwarta mająca IV-ligowe aspiracje Galicja Cisna (40) - w której grają niedawni piłkarze Karpat - Mastaj i Zych. Na 5. pozycji znajduje się Leśnik Baligród (40).

Ciekawa sytuacja zrobiła się w kwestii spadku. Słaba postawa i degradacja Karpat i Sanovi sprawiła że z okręgówki spadnie w tym sezonie aż 5 zespołów.
Spadnie napewno Iwonka Iwonicz (3) i raczej Górnik Grabownica (16). Bardzo ciężkie zadanie czeka zespoły Jasiołki Świerzowa (25) i Startu Rymanów (24). Jak widać w przypadku tego pierwszego zespołu - pieniądze to nie wszystko laugh.gif. Osobiście bardzo jestem ciekawy końcówki sezonu w wykonaniu Jasiołki. Piąty zespół do spadku ciężko wytypować bo szósty w tabeli Piast Miejsce Piastowe (36) ma tylko 4 punkty przewagi nad będącym w strefie spadkowej Orłem Bażanówka. Tak więc końcówka ligi w kwestii utrzymania zapowiada się bardzo ciekawie.

Dla zainteresowanych podam tylko, że z Klasy A do okręgówki awansować mogą (po dwa zespoły z każdej grupy - do rozegrania w klasie A jest 26 kolejek):
Grupa I: Bieszczady Ustrzyko Dolne (57 pkt. w 21 spotkaniach), Przełom Besko (45 w 21), Szarotka Nowosielce (36 w 20), LKS Izdebki (34 w 19).
Grupa II: Zamczysko Mrukowa (46 w 21), LKS Lubatowa (37 w 21), Przełęcz Dukla (36 w 20), LKS Skołyszyn (33 w 21), Ostoja Kołaczyce (32 w 21).
grzesiek_gt
QUOTE(Fakir)
QUOTE(grzesiek_gt)
Akurat,sam słyszałem wypowiedzi Wiślaków którzy twierdzili że świętowanie MP na Legii to by było coś!Już nie mogę się doczekać co te gwiazdy pokażą w europejskich pucharach skoro z tak słabo grającą Legią dają sobie nawrzucać pięc brameczeq :!: :mrgreen:

Wąpie żeby Wisła z dnie na dzień zapomniała jak gra się w piłke, dlatego z tym meczem coś było nie tak.
grzesiek_gt
A oto kilka największych cudów w Lidza Polskiej.

Wydarzenie z sezonu 1992/93 kiedy to o mistrzostwo walczyły Legia Warszawa z Łódzkim KS. Przed ostatnią kolejką mieli oni po 47 punktów a 46 punktów miał Lech Poznań, a 44 Ruch Chorzów. Wtedy w przypadku tej samej ilości punktów liczył się bilans bramek, także ŁKS żeby zostać mistrzem musiał wygrać w ostatniej kolejce trzema bramkami więcej niż Legia. Ruch przegrał mecz i stracił szanse na tytuł. Lech zremisował i zrównał się punktami z Legią i ŁKS,ale tym remisem praktycznie stracił szanse na tytył. Legia ostatni mecz grała z Wisłą w Krakowie, a ŁKS u siebie z Olimpią Poznań. I zaczęła się strzelanina bramek. ŁKS szybko objął wysokie prowadzenie. No to Legia, która najprawdopodobniej zawarła jakieś układy z Wisłą, gdy się dowiedziała że w tej chwili ŁKS ma tytuł strzeliła jeszcze więcej bramek. W odpowiedzi piłkarze ŁKS znowu zaczeli strzelać na życzenie, a raczej Olimpia traciła na życzenie (tutaj chyba też zawarto jakieś układy). Ostatecznie ŁKS wygrał z Olimpią 7:1, a Legia w Krakowie wygrała 7:0. Kolejke tą nazwano kolejką cudów. Czyli Legia powinna zdobyć mistrza, ŁKS zająć 2 miejsce a Lech 3, ale w związku z nigdy nie udowodnionymi zarzutami o niesportową postawę podczas rozgrywek mecze Legi i ŁKS anulowano. Dzięki czemu mistrza dostał Lech, 2 miejsce dla Legii, a 3 dla ŁKS. W związku z zarzutami Legie i ŁKS nie dopuszczono do rozgrywek Pucharu UEFA i w następnym sezonie razem z Wisła (bo Olimpia spadła z ligi) odebrano im po 3 punkty na starcie.

W sezonie 98/99 Legie przegrała wicemistrzostwo z Widzewem 1 bramką. Legia miała +16, a Widzew +17. W ostatniej kolejce Legia wygrała u siebia z Polonią 3:0, a Widzew musiał wygrać u siebie z ŁKS też 3:0, ale było 5:0.

I jeszcze jeden cud tym razem na Łazienkowskiej 18 czerwca 1997. To była przedostatnia kolejka ligi. Legia podejmowała Widzew i prowadziła do 88 minuty 2:0. Ale mecz wygrał Widzew 3:2. Tym meczem Legia straciła szanse na mistrzostwo, bo przed tą kolejką Widzew miał punkt przewagi i Legia zamiast wyjś na 2 punktowe prowadzenie była 4 na minusie. Ostatnia kolejka nie mogła nic zmienić, a obie drużyny rozbiły soich przeciwników.
AXEL
Puchar Polski: WISŁA KRAKÓW
Liga : Puchar Polski:
I tak dopuki KARPATY nie wejdą do ekstraklasy laugh.gif
Boba
1 liga
No i Wisełka przypieczętowała Mistrzostwo. Troche tak zszedł ten sukces na dalszy plan ze względu na Ligę Mistrzów.
Trzecie miejsce zapewniła sobie Legia po zwycięstwie w derbach stolicy 5:0.
Zdegradowany GKS Katowice pogrążył Odrę Wodzisław. Odra strzeliła bramkę wyrównującą w 96 min. spotkania co nie spodobało się miejscowym kibicom i sędzia chyba zaliczył kilka razów.

3 liga grupa IV
W zaległym spotkaniu Tłoki Gorzyce pokonały Motor Lublin 2:1. W tabeli Heko (55), Tłoki (54), Motor (53). Trzy kolejki do końca.
grzesiek_gt
Wisła zrobiła swoje i wygrała z Górnikiem. Szkoda tylko, że Canal+ nie transmitował meczu na żywo, bo w końcu mają 2 kanał sportowy. Słabiutki mecz Cracovii z coraz lepiej spisującą się Wisłą Płock może pozbawić Cracovii szans na gre w Pucharze UEFA. Szanse te również wczoraj straciła Amica. A w barażach już na 99% zagra Odra, gdyż Poloni już nie przeskoczą (Odra traci do Poloni 4 punkty, a gra jeszcze z Wisłą Płock i z Pogonią).
A w meczu GKS - Odra jak pisał Boba doszło do zamieszek. Sędzia pokazał piłkarzom GKSu 3 czerwone kartki, a po strzelonej w doliczonym czasie gry bramce przez Odrę odrazu zakończył mecz. Postępowanie to podenerwowało kilkudziesięciu osobową grupę kibiców GKSu, która ruszyła na arbitrów schodzących już do szatni. Policja jednak zablokowała im drogę, ale mimo to 4 kibiców przedarło się przez ochronę i w tunalu zaatakowali oni sędziów, których później musieli opatrywać lekarze. Jednego z asyatentów odwieziono do szpitala. PZPN najprawdopodobniej nałoży na GKS karę finansową.
Leniu
Sezon dobiega już końca i powoli klaruje się już sytuacje w lidze. Wisła jakby co to bedzie grać w LM od drugiej rundy.
grzesiek_gt
W pierwszej lidze prawie wszystko jest jasne, oprócz jednej rzeczy - kto będzie jako trzeci reprezentował nas w Pucharze UEFA. Teoretyczne szanse ma jeszcze 5 zespołów. Zagłębie Lubin musi wygrać Puchar Polski - co jest raczej niemożliwe. W przeciwnym razie awansuje 4 drużyna z ligii, a szanse mają Cracovia, Wisła P., Amica i Górnik Łęczna, ale walka będzie pomiędzy dwoma pierwszymi. Płocczanie mają jednak łatwiejsze mecze, a poza tym ostatnio pokonali Cracovie 3:0. Mimo to jeśli drużyny te będą miały taką samą liczbę punktów to awansuje Cracovia bo pierwszy mecz wygrała 4:0
A w drugiej lidze też ciekawy finisz. Mam nadzieję że dziś Bełchatów ogra Arkę, a Jagiellonia pokona Zagłębie. Chciałbym żeby czołówka 2 ligi wyglądała tak:
1. Bełchatów albo Korona
2. Jak powyżej
3. Widzew albo Jagiellonia
4. Jak powyżej
I Widzew i Jagiellonia spokojnie powinny poradzić sobie z Odrą w barażach.
Boba
grześku coś twoje życzenie się nie spełniło. Arka pokonała GKS Bełchatów 2:0 i jest coraz bliżej 1 ligi.
W innym ciekawym spotkaniu Zagłębie Sosnowiec pokonało Jagiellonię 1:0 i wyprzedziło ją w tabeli.
Ruch Chorzów przegrał z praktycznie zdegradowaną już Mławą !!! Chyba Niebiescy drugi rok z rzędu będą musieli walczyć o utrzymanie w barażach.

reszta spotkań jutro
grzesiek_gt
Trudno Arka ma już pewny awans, ale Jagiellonia ciągle ma szanse na baraże.
Boba
Tabela II ligi na 4 kolejki przed końcem:

1. Korona Kielce 61
2. GKS Bełchatów 61
3. Arka Gdynia 58
---------------------------------------------------- / awans
4. Widzew Łódź 51
---------------------------------------------------- / baraż
5. Podbeskidzie Bielsko-Biała 49
6. Zagłębie Sosnowiec 48
7. Kujawiak Włocławek 48
8. Jagiellonia Białystok 47
9. Świt Nowy Dwór Mazowiecki 45
10. Łódzki KS 44
11. KSZO Ostrowiec Świętokrzyski 44
12. Ruch Chorzów 31
---------------------------------------------------- / baraż
13. Górnik Polkowice 31
14. Szczakowianka Jaworzno 30
15. Piast Gliwice 30
16. Radomiak Radom 29
---------------------------------------------------- / spadek
17. MKS Mława 24
18. RKS Radomsko 11

Korona Kielce, GKS Bełchatów i Arka Gdynia już raczej w I lidze.
grzesiek_gt
Dzisaj Lechia zapewniła sobie gre w 2 lidze. Teraz jeszcze czekamy na awans Śląska. Jagiellonia ciągle ma jeszcze szanse na baraże, traci do Widzewa ciągle 4 punkty.
A w naszej 3 lidze:
Stal Stalowa Wola 1-1 Pogoń Leżajsk
Heko Czermno 2-0 Wisła II Kraków
Kmita Zabierzów 3-0 Pogoń Staszów (wo) Pogoni cofnięto licencję
Hutnik Kraków 1-1 Sandecja Nowy Sącz
Jutro tzn. już dzisiaj Stal Rzeszów gra na wyjeździe z Lubartowem, Wierna z Górnikiem, Hetman z Motorem, a najciekawiej zapowiada się mecz Poloni z Tłokami. Obydwie drużyny potrzebują zwysięstwa, ale Poloni da ono spokojne szanse na utrzymanie się w lidze, a Tłokom pozwoli ciągle liczyć się w walce o zajęcie 1 miejsca.
Leniu
Kto awansuje z II ligi jest już pewne. Chce aby do baraży dostała sie Jaga. W III lidze pierwsze miejsce muszą mieć Tłoki.
JuBy
[quote=Leniu]Kto awansuje z II ligi jest już pewne. Chce aby do baraży dostała sie Jaga. W III lidze pierwsze miejsce muszą mieć Tłoki.[/quote]
Ja bym tam wolal zeby do 2 ligii wszedl Motor lub Stal Rzeszow smile.gif przynajmniej te zespoly maja kibicow ktorzy by jezdzili liczniej na wyjazdy i przez to liga by stala sie ciekawsza kibicowsko a nie jakies Heko czy Stal Gorzyce 8) 8) 8)
grzesiek_gt
JuBy ma racje. Jakieć tam zawszone Tłoki będą wchodzić. 3 lige wygra Motor i już. A Stal niestety nie ma szans na baraże.
Leniu a skoro jesteś za Cracovią to się dziwie że Jagielloni kibicujesz, przecież to wróg.
snajper
no grzesiu niejestes sam, bo ja np. lubie i craxe, i jage, a za to wiselki nielubie
lubie tez widzew i łks - to ciekawe no nie??
rozne typy po swiecie chodza
grzesiek_gt
takie nienormalne typy też się zdażają, ale zazwyczaj jak się jest za Wisłą która jest z Jagiellonią to się Crocovii nie lubi.
Boba
V liga Krosno
Wcześniej pisałem w stosunku do Jasiołki Świerzowa, że pieniądze to nie wszystko i że ciekawy jestem wyników Jasiołki w końcówce. Dziś Jasiołka pokonała lidera - Naftę w Jedliczu 4:3. Poprostu bez komentarza.
Leniu
Wiesz co snajper. Ze mnie też jest taki dziwny typ. Lubie niektóre kluby sam nie wiem dlaczego. Ja tam nie patrze na przymierza kibiców. No cóż.

PS. Teraz pokażemy tym V-ligowcom jak sie w piłke gra!!!
Boba
Do drugiej ligi awansowało Heko Czermno :evil: . Co mnie nie za bardzo cieszy. Wprawdzie na 2 kolejki przed końcem mają 4 pkt przewagi ale grają jeszcze z Pogonią Staszów która aktualnie nie posiada licencji i przegrywa walkowerami. O drugą lokatę grają: Motor Lublin i Tłoki Gorzyce - oba zespoły po 54 pkt. Motor gra jeszcze z: Hutnik Kraków(d), Wierna Małogoszcz (w). A Tłoki z : Hetman Zamość (d), Hutnik Kraków (w).
O utrzymanie walczą: Stal St. Wola (30 pkt.), Pogoń Leżajsk (28), Polonia Przemyśl (26) - jesli z baraży do drugiej ligi nie wejdzie Motor lub Tłoki to jedna z tych drużyn spadnie. Spadnie raczej: Lewart Lubartów (22) i na 100% Pogoń Staszów.
grzesiek_gt
Troche niesprawiedliwa jest sytuacja z Pogonią Staszów. Motor zremisował na wyjeździe z nimi i jest 2 punkty w plecy. Powinni wszystkie mecze Pogoni unieważnić, żeby było sprawiedliwie. A jak nie to mam nadzieje że w barażu zagra Motor.
Wacek
[quote=grzesiek_gt]Zgodze się z Bobą, że mistrzowi nie przystoi tak przegrać, ale ten mecz nie był normalny. Oglądałem z kumplami i takiej gry Wisły to ja nie widziałem od dobrych kilku lat (a oglądam prawie wszystki mecze ligowe i pucharowe (zarówno krajowe jak i zagraniczne). Z tym meczem było coś nie tak. To wyglądało jak celowo przegrany mecz (nie sugeruje sprzedarzy). Karygodne błędy obrońców, brak porozumiewania się między piłkarzami, prawie wszystki podania niecelne, ospałość, łatwe straty, serie głupich błędów, brak ambicji, a przedewszystkim chęci walki. Jedyny piłkarz który nie zszedł poniżej poziomu to Majdan. Zaliczył kilka fenomenalnych obron. Nie wiem może Wisła przegrała celowo, żeby Cracovia nie wyprzedziła Legii i po tej kolejce nie ma już raczej szans na zajęcie 3 miejsca w tabeli. Legioniści grali poprostu swoje. A Wisła nic nie grała. Ale mistrzowi taka porażka nie przystoi mimo wszystko.[/quote] gwiazda biala [...] tylko LEGIA CWKS

EDIT Boba: Na tym forum nie ma miejsca na takie szczeniackie pyskówki !!!
Boba
Wg "Dziennika Polskiego" za zwycięstwo w meczu z Izolatorem Boguchwała piłkarze Stali Sanok mieli obiecaną premię extra - 15 tyś. zł. :roll:
Boba
III Liga

Grupa I (2 kolejki do końca)
1. Drwęca Nowe Miasto Lubawskie - 53 pkt.
2. Ceramika Paradyż - 48
3. Znicz Pruszków - 48
4. ŁKS Łomża - 45

Grupa II (1 kolejka do końca)
1. Lechia Gdańsk - 63 pkt.
2. Unia Janikowo - 57
3. Toruński KP - 55

Grupa III (3 kolejki do końca)
1. Śląsk Wrocław - 53 pkt. w 26 spotkaniach
2. Polar Wrocław - 51 w 27
3. Ruch Radzionków - 50 w 27
4. Polonia Bytom - 48 w 26

Grupa IV (2 kolejki do końca)
1. Heko Czermno - 58 pkt.
2. Tłoki Gorzyce - 54
3. Motor Lublin - 54
4. Stal Rzeszów - 50

zielony - awans do II ligi
pomarańczowy - baraż o awans do II ligi
Fakir
Boba,czy te mini-tabelki z III lig to już ostateczne rostrzygnięcia :?: Bo jeśli tak to nie za ciekawie w dwóch wypadkach się porobiło... :x :roll:
Boba
[quote=Fakir]Boba,czy te mini-tabelki z III lig to już ostateczne rostrzygnięcia :?: Bo jeśli tak to nie za ciekawie w dwóch wypadkach się porobiło... :x :roll:[/quote]

Przecież ci pisze obok ile kolejek do końca.
Boba
info: www.90minut.pl

"Klub Piłkarski Legia Warszawa SSA i Igloopol Dębica informują, że została podpisana umowa o współpracy pomiędzy obydwoma klubami. Umowa obowiązywać będzie od 1 lipca 2005 do 1 lipca 2008 z możliwością przedłużenia na następne lata.

Współpraca klubów polegać będzie m.in. na szkoleniu dzieci i młodzieży oraz pozyskiwaniu przez Legię najbardziej utalentowanych zawodników Igloopolu."
Fakir
[quote=Boba][quote=Fakir]Boba,czy te mini-tabelki z III lig to już ostateczne rostrzygnięcia :?: Bo jeśli tak to nie za ciekawie w dwóch wypadkach się porobiło... :x :roll:[/quote]

Przecież ci pisze obok ile kolejek do końca.[/quote]Tak,prawda.Sorki,pochrzaniło mi się... :roll: :oops: :oops: :oops:
Leniu
Nie zaciekawie robi sie w III lidze w IV grupie. Szanse na bezpośredni awans Tłoków znacznie zmalał po przegranej z Polonią.

Dlaczego ta Korona musiała wejść do I ligi??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.