Czas najwyższy na temat o naszej lidze. Przygotowania do sezonu już trwają. Transfery, przymiarki, plotki i inne...
Niepokoi mnie tylko jedna rzecz. Do naszych drużyn trafia za dużo obcokrajowców. Jak tak dalej pójdzie to za 5 może 6 lat w naszej ekstraklasie braknie Polaków. A wtedy kto będzie grał w naszej reprezentacji?? Drugoligowcy??
Ten nadmierny zakup zagranicznych zawodników może doprowadzić do upadku kadry. Ja na miejscu PZPN wprowadził bym jakieś ograniczenie, np. przez 90 minut na boisku ma przebywać 5 Polaków albo w kadrze meczowej może być najwięcej 7 obcokrajowców.
-----------------------------------------------------------------------
W tym sezonie walka o mistrza znowu pomiędzy Wisłą i Legią. Mam przeczucie, że to właśnie Wiślacy mają większe szanse. O utrzymanie powalczą jak co roku beniaminkowie oraz Arka i Górnik Z. Znowu czekają nas chyba największe derby w Polsce Widzew - ŁKS. Ciekawe co pokaże nowy Lech. Nie wiadomych jest wiele, ale co będzie czas pokaże.
Tomek Hajto w ŁKS. To napewno jeden z ciekawszych transferów. Każdy będzie mu się przyglądał bo nierzadko się zdarza żeby zawodnik który zrobił na zachodzie taką karierę wracał do Polski.
Sparing:
Wisłoka Dębica - Galicja Cisna 1-1
dziś mecz o superpuchar Legia - Wisła Płock. Trzeba zobaczyć co ta Legia prezentuje przed batalią o ligę mistrzów, no i co pokaże ich nowa gwiazda Elton.
Oficjalna strona Ekstraklasy S.A.
www.ekstraklasa.org
Oglądając niektóre mecze to słaba ta nasza ekstraklasa. No ale nasza więc sie ogląda.
Pościągali jakiś zagranicznych graczy z których tylko kilku się wyróżnia a reszta to tacy sami albo słabsi grajki niż nasi.
W 2 lidze Stalowa Wola świetnie sobie poczyna le sądze że i tak będzie sie bronic przed spadkiem.
Stal Sanok po wyeliminowaniu w rundzie wstępnej Pucharu Polski Kszo II Ostrowiec 1-0 i w 1 rundzie 2-0 Polonii Bytom, w 2 rundzie do Sanoka zawita Legia Warszawa. Mecz zaplanowano na 20 września (środa).
A i ten mecz Sanoka z Legia bedzie rozgrywany w Rzeszowie z powodu zbyt małego stadionu sanoka i to chyba na stadionie Stali ale jesli zle mówie to mnie poprawcie
A skąd masz takie info ??. Mnie i kilku chłopakom obiło się o uszy, że mecz może być rozgrywany w Krośnie

ale to chyba bujda.
grzesiek_gt
Sep 4 2006, 16:39
Ja słyszałem od piłkarza Stali że mecz ma byc w Sanoku, ale mówił mi to tydzień temu i mogło się coś od tamtego czasu zmienic.
Natomiast coraz ciekawiej dzieje się w pierwszej i drugiej lidze. Ostatnio aresztowali prezesa Zawiszy Bydgoszcz, a przesłuchiwany były trener Arki podał podobno jakies nowe interesujące nazwiska. Teraz powinni zrobic u nas tak jak we Włoszech. Ale znając naszą rzeczywistoścto zachwilę we wszystko wmiesza się rząd i nas zawieszą. Reprezentacji nie szkoda bo i tak nic nie gra, ale Legia i Wisła maja realne szanse na wejście do fazy grupowej Pucharu UEFA.
ostatnio to sporo osób zatrzymali. Bardzo dobrze że wzieła sie za to prokuratura bo dziadki z pzpn sami w tym po uszy siedza. Mysle ze ci co maja cos na sumieniu pomału zaczynaja trząść portkami.
Zarząd Wisły Kraków SSA odwołał w poniedziałek ze stanowiska trenera pierwszej drużyny piłkarskiej Dana Petrescu - poinformował wiceprezes i jednocześnie rzecznik prasowy klubu, Jerzy Jurczyński.
no to ciekawe kto będzie następcą Dana.
QUOTE(JK_ @ Sep 18 2006, 07:39 PM) [snapback]11706[/snapback]
no to ciekawe kto będzie następcą Dana.
Ja myślę, że to może być wielki powrót Pawła Janasa

Zresztą kto by to nie był, będzie miał z deka trudne zadanie (Puchar Uefa...)
grzesiek_gt
Sep 18 2006, 19:27
Nie ważne kto by to nie był ale tak durnej decyzji zarządu to już dawno nie słyszalem. Zreszta zarząd nie ma nic do gadania bo o wszystkim decyduje Cupiał. Petrescu i tak w Wiśle dużo zrobił, a skoro Cupiał nie chciał wydawac pieniędzy na nowych zawodników to niech sie nie dziwi że Wisła nic nie gra. No może Petrescu ostatnio przesadził troche z treningami i piłkarzy zajechał ale mimo wszystko tylko on był w stanie utrzymac zespół w jako takim porządku. Teraz potrzeba kogoś kogo piłkarze obdarzą szacunkiem i będzie miał u nich autorytet (Janas sie tu nie nadaje) bo w innym wypadku z tych piłkarzy nic nie będzie.
Dragomir Okuka w środę ma poprowadzić pierwszy trening z zespołem piłkarskim Wisły Kraków - poinformował wiceprezes i jednocześnie rzecznik prasowy Wisły Kraków SSA Jerzy Jurczyński. Oznacza to, że tego dnia krakowski klub podpisze kontrakt z serbskim szkoleniowcem.
Przypomnijmy, że w latach 2001-03 Okuka był szkoleniowcem Legii Warszawa (zdobył z nią mistrostwo polski), a ostatnio prowadził reprezentację młodzieżową Serbii.
za 90minut.pl
grzesiek_gt
Sep 20 2006, 17:21
I Poległych z Warszawy już nie ma w Pucharze Polski. Stal wygrała 2:1 po bramkach Badowicza z 37 minuty i Grybosia z 77 minuty. Dla Legii strzelił Radovic w 73 minucie

Haha i Sanok wygrał z Legia 2-1 niezłe jaja
R_1928
Sep 21 2006, 13:32
Cytat z interii.pl (http://pilka.interia.pl/news?inf=793564):
W czwartek rano z sanockich kiosków bardzo szybko znikły gazety. Środowy mecz był tematem rozmów w wielu biurach i firmach. Zresztą z wygranej Stali cieszyli się nie tylko mieszkańcy Sanoka. Swojego zadowolenia nie ukrywali także mieszkańcy innych miast Podkarpacia m.in. Krosna, Jasła czy Rzeszowa.
Po środowym blamażu w Sanoku, trener Legii Dariusz Wdowczyk postanowił wyciągnąć konsekwencje wobec winowajców tej żenującej porażki. Na pierwszy ogień poszli napastnicy Michal Gottwald i Piotr Włodarczyk, którzy zostali wyrzuceni z drużyny. W klubie zostaną, bo mają ważne kontrakty, ale ćwiczyć mogą jedynie indywidualnie.
Włodarczyka to ja bym już dawno wyrzucił, a Gottwalda w ogóle nie sprowadzał
Siarka Tarnobrzeg - Resovia
Gdy mecz trwał w najlepsze, jeden z szalikowców Resovii, sprytnie zakamuflowany, bo odziany w zieloną kamizelkę z napisem FOTO, podbiegł do sektora zajmowanego przez kibiców Siarki i zerwał im z płotu pokaźnych rozmiarów flagę. Delikwent uciekał z nią przez środek boiska, wprawiając w osłupienie sędziego i większość piłkarzy. Przytomność umysłu zachował jedynie gracz gospodarzy Michał Gielarek, który nie pozwolił chuliganowi dobiec z łupem do swoich kolegów, odzyskując transparent. Przerwa w meczu trwała kilka minut. Co się stało z desperatem udającym fotoreportera? Spokojnie wrócił na trybuny...
Źródło: Dziennik Polski
(nie wiedziałem w jakim temacie to zamieścić)
R_1928
Oct 21 2006, 13:06
QUOTE(Wirtualna Polska)
Kibice 50 klubów w ostatniej kolejce odpalili świetlne race. Był to protest przeciwko zakazowi organizowania meczowych opraw z pomocą środków pirotechnicznych. PZPN straszy, że jeśli akcja kibiców będzie kontynuowana, Polska może stracić szansę na zorganizowanie Euro 2012.
- Zachowanie kibiców może pozbawić nasz kraj szans na organizację mistrzostw Europy - twierdzi Wiesław Wieczorek, przewodniczący wydziału bezpieczeństwa PZPN. - Liga jest skrupulatnie obserwowana przez władze UEFA, które zakazują odpalania rac. Nam pozostaje jedynie prosić kibiców, by zaprzestali używania środków pirotechnicznych.
PZPN prosi, a Ekstraklasa SA, organizator rozgrywek, karze. Za akcję protestacyjną w ostatniej kolejce aż na osiem klubów nałożono grzywny. - Jeśli kibice nadal będą używać rac, na kluby będą nakładane jeszcze większe kary - grozi Anna Grab z Ekstraklasy SA.
Kibice zapowiadają, że nie zrezygnują z protestu. Mimo zakazu UEFA pirotechnika jest obecna na stadionach we Włoszech i Francji. Race można zobaczyć także podczas spotkań ligi chorwackiej i greckiej.
- Przez spontaniczne używanie rac szanse Chorwatów na organizację Euro 2012 spadły praktycznie do zera. Postarajmy się wspólnie nie popełnić podobnego błędu - tłumaczy Wieczorek.
Zdaniem WP Straszenie przez PZPN protestujących w sprawie rac kibiców porażką w wyścigu o Euro 2012 i wmawianie wszystkim , że ich akcja może być decydyjącą przyczyną porażki polsko-ukraińskiej kandydatury zakrawa na kpinę. Zwłaszcza w kontekście tego, co ostatnio dzieje się wokół samego PZPN. Wytaczanie tak grubych dział w sporze z kibicami jest trochę żenujące.
grzesiek_gt
Oct 21 2006, 15:16
Jak to się mówi, a raczej śpiewa
Jebac, jebac, jebac PZPN ... itd
Przepis jest idiotycznie durny, a skoro w Chorwacji i Włoszech używaja rac na meczach, to jesteśmy pod tym względem na równej pozycji w walce o Euro 2012. A skoro to jest wymóg UEFA że używanie rac jest karalne to PZPN powinien nałożyc symboliczne kary za użycie rac, np 10 zł od racy i wtedy spokojnie można by było w oprawach używac rac bo kluby spokojnie mogłyby płacic te kary. I wtedy kibice byliby zadowoleni i z drugiej strony UEFA bo kary by były.
Ciekawie w polskiej lidze w ten weekend
1 liga
Wisła wygrywa z Cracovią w świętej wojnie.
Legia pokonuje w Łodzi Widzew.
2 liga
Ruch dostaje baty z Unią Janikowo!
Hydrozagadka też porażka!
3 liga
Kolejna porażka Stali Sanok. Ciężko im się będzie utrzymać.
Jesli Wisła bedzie dalej w tak dobrej dyspozycji w lidze i jesli bedzie zwyciezac mecze tak jak czyni to ostatnio to nie sadze by ktos mogł zagrozic Wisełce ale wiadomo jak to bywa w polskiej lidze ona jest nieprzywidywalana słabi potrafia wygrac z silnymi czasami no a jestem ciekaw jak bedzie sobie radził Bełchatów bardzo dobrze spisujacy sie w tej rundzie. Do konca rudny zostało bodajrze 2 spotkania a potem napewno bedzie sie duzo działo na rynku transferowym bo i Legia i Wisła bede wzmacniały sie i to powaznie przynajmniej tak mi sie wydaje nastepna rudna napewno bedzie fascynujaca
Kilka dni temu w Nowinach czytałem że w Galicji może dojść do zmiany trenera. Bukłada może zastąpić m.in. Federkiewicz, który niedawno opuścił Stal Sanok. Na trenera chce go także podobno Polonia Przemyśl.
Bardzo prawdopodobnie ze strzelec jedynej bramki w meczu z Belgia czyli Matusiak przeniesie sie w zimie do Legi poniewaz jak sam piłkarz przyznał w jednym z wywiadów Wisłe nie stac na niego natomiast kolega Matusiaka z druzyny Garguła Łukasz przeniesnie sie do Wisły własnie i jeszcze mozliwe ze napastnik Widzewa Grzelak przejdzie do Wisły.
człowieku za wczesnie na takie spekulacje...tutaj wszystko jest mozliwe...moga wplynac oferty z zachodnich klubow i wtedy wszystko sie zmieni...z tym ze Matusiak jast blisko Legii to sie zgodze ale Grzelakowi i Gargule do Wisly jeszcze daleko...
No i mistrzem jesieni Bełchatów. Kryzys Wisły i Legii. Już słychać o dymisji Okuki. Jeśli włodarze wisły to uczynią to się nieźle ośmieszą wg mnie.
Wisła Płock grała w Pucharach a to co teraz wyrabia to nóż w kieszeni się otwiera.
Marek Biega trenerem Stali Sanok
Marek Biega od wczoraj jest trenerem III-ligowych piłkarzy Stali Sanok. Do tej pory pracował z piłkarzami Brzozovii, którzy po rundzie jesiennej zajmują 7. miejsce w krośnieńskiej V lidze.
Marek Biega (urodzony 11 lipca 1957 r.) jest absolwentem AGH w Krakowie i AWF w Katowicach, trenerem II klasy. Był piłkarzem Stali Sanok i Wawelu Kraków. Jako trener pracował w Sanovii Lesko, Stali, Barteksie Ustrzyki Dolne, Gliniku Gorlice, Leśniku Bircza, Bieszczadach Ustrzyki Dolne i Brzozovii (od jesieni 2005 r.).
za 90minut.pl
Marcin Juszkiewicz, 23-letni napastnik czwartoligowego Igloopolu Dębica, to kolejny kandydat do gry w drugoligowym zespole Stali Stalowa Wola. Będzie można go zobaczyć w akcji dzisiaj w sparingu piłkarzy "Stalówki" na własnym stadionie o godzinie 12.
Ktoś wcześniej napisał, że on jest przymierzany do Czarnych Jasło... Widziałem tego zawodnika na żywo jeszcze jak graliśmy w IV lidze, poza tym recenzje często miał dobre i uważam, że jest naprawdę dobrym kopaczem, o którym V-ligowa drużyna jasielska może tylko pomarzyć
Ma kilka prozpozycji z 4 ligi a teraz Stalówka jeszcze.
Rasovia interesuje się Kamilem Walaszczykiem.
Adam Nawałka trenerem Wisły Kraków.
Jest już trzecim trenerem Wisły w tym sezonie (zastąpił Dragomira Okuke, a wcześniej był jeszcze Dan Petrescu).
Myślę, że ciągłe zmienianie trenera Wiśle nic dobrego nie da, a przyniesie wręcz odwrotny skutek. Trzeba powiedzieć, że błędem było zwolnienie Henryka Kasperczaka i tyle. Poza tym to już nie ta Wisła co kiedyś. Kuba Błaszczykowski się tylko marnuje. Ahh te mecze z Sarragossą, Parmą, Schalke, Lazio...
To co się w Wiśle dzieje z trenerami to kpina. Cupiał już dawno się pogubił.
Aquarell został sponsorem Resovii czy ta firma przypadkiem nie sponsoruje Galicji Cisna ? Bo napewno kiedyś tak ale czy w tym sezonie ?
W tym sezonie chyba ta firma juz nie sponsoruje Galicji
Paweł Magdoń W GKS Bełchatów!!!
Środkowy obrońca zespołu Wisły Płock, Paweł Magdoń, odchodzi do GKS Bełchatów. Za zmianę barw klubowych zawodnika lider ekstraklasy zapłaci zapisaną w kontrakcie piłkarza kwotę 330.000 euro +VAT.
Porozumienie w sprawie transferu osiągnięto bardzo szybko. Bełchatowianie zgodzili się na warunki proponowane przez Wisłę i umowa została parafowana przez obie strony. Wcześniej o pozyskania Pawła Magdonia starała się warszawska Legia, ale oferta mistrza Polski była nie do zaakceptowania.
no i czyżby zaczęło sie karanie klubów zamieszanych w afery korupcyjne ?
Mówi sie ze degradacja Arki pewna
liga rusza za tydzien wiec decyzje zapewne zapadną szybko
na kogo stawiacie w tej rundzie ? kto mistrzem Polski ?
Ja stawiam na Wisełke i mam nadzieje ze Wisła zdobedzie tytuł
McG.Ruslan
Mar 2 2007, 11:29
O lepsze lokaty niech powalczy Widzewek !!!
Moim marzeniem jest aby mistrza Polski zdobył Lech, ale uciesze sie z miejsca dajacego europejskie puchary. Z drużyn, które mają szanse na mistrza to jestem za Zagłębiem, ale niestety to Korona "Korupter" Kielce będzie najlepsza.
Moim zdaniem mistrzem może zostać Legia, chociaż w Ekstraklasie kibicuje Widzewowi, ale łódzka drużyna niestety na razie walczy o inne cele. Liga będzie ciekawa jak nigdy i duże emocje się zapowiadają
McG.Ruslan
Mar 2 2007, 17:17
Chociaz słąbej dyspozycji mojej kochanej drużyny na dobre i na złe Widzew kochany jest
Legia sie słabo spisała remisujac 0-0 z Cracovia choc mecz był dobry obydwie druzyny miały sytuacje A Bełchatów na wejscie pokazał ze bedzie walczył o mistrza wygrywajac 6-0 z słaba łecznza
McG.Ruslan
Mar 3 2007, 16:46
Legia z Cracovią bardzociekawy meczyk

Z tym, że obydwie drużyny miały sytuacje, to bym się akurat kłócił, tzn. chodzi mi o to, że Legia miała znaczną przewagę i dużo więcej możliwości strzelenia bramek. Mecz ładny dla oka. Liga zapowiada się niezwykle ciekawie, jak nigdy
grzesiek_gt
Mar 3 2007, 23:25
Lech pokazał klasy z Nafciarzami. Normalnie Leniu masz murowany mistrz, o miejscu w UEFA już nie wspomne. Dzisiaj bardzo dobry mecz do momentu czerwonej kartki grała Arka. Korona w sumie cieniutko. Wczoraj mecz Legi z Cracovią stał na "bardzo wysokim" poziomie strzeleckim. Tyle okazji co miała szczególnie Legia to można by film snajperski nakręcic. Zagłebie cieniutko, więc do walki o Mistrza zostaje Wisła i Bełchatów. Ale i tak Wisła wygra.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.