Szkoleniowiec Interu Mediolan - Roberto Mancini przyznał, iż styl gry, jaki obecnie prezentuje ekipa AS Romy jest niesamowity.
Wcześniej do fanklubu Giallorossi dołączyli dwaj gwiazdorzy AC Milanu: Kaka oraz Pippo Inzaghi.
- Roma gra jak reprezentacja Brazylii. Piłka trzyma się ziemi i nigdy nie zostaje wybijana na oślep.- twierdzi Kaka.
- Oceniając występy Giallorossi z perspektywy neutralnego widza przyznaję, że taktyka Spallettiego przypomina mi zasady Boskova (Vujadin Boskov: opiekun mistrzowskiej Sampdorii z 1991 roku). Vujadin podobnie jak trener rzymian pozwalał swoim piłkarzom na bardzo ofensywną grę.
- Roma będzie rywalizować w Serie A i rozgrywkach Champions League z każdym przeciwnikiem jak równy z równym. Giallorossi wykorzystają swoją szybkość.
- Rzymianie posiadają prawdziwych mistrzów. Z takimi piłkarzami jak Francesco Totti, Amantino Mancini, Rodrigo Taddei czy Ludovic Giuly możesz osiągnąć wszystko.- zakończył szkoleniowiec Interu.
Napastnik AC Milanu - Pippo Inzaghi przyznał, iż poważnym konkurentem dla jego drużyny w walce o tytuł Mistrza Italii będzie ekipa AS Romy.
Jak sam przyznaje, od zawsze imponowało mu przywiązanie kibiców Giallorossi do ukochanego klubu.
- Kiedy byłem w Rzymie miałem okazje przekonać się jak oddanych i dumnych fanów posiada Roma.
- Patrząc z zewnątrz widzę, że piłkarze, ich trener oraz wszyscy ludzie związanie z zespołem Stołecznych tworzą rodzinę.
Inzaghi uważa, iż w obecnym sezonie kandydatem do zdobycia Scudetto jest Inter. Włoch uważa jednak, że opiekun rzymian - Luciano Spalletti ma z zanadrzu tajną broń.
- Roma z roku na rok udowania swą siłę. W ostatnim sezonie rozegrali tylko jeden słaby mecz. Było to spotkanie przeciwko Manchesterowi United, co nie zmienia faktu, iż grają piękną piłkę.
- Musimy uważać na Mirko Vucinica. W tym sezonie to właśnie on może stanowić o sile Giallorossi.
- Inter jest moim faworytem, jednak Milan może napsuć mu sporo krwi, podobnie jak Roma czy Juve. Stara Dama wykorzysta fakt, iż nie gra w europejskich pucharach. Turyńczycy będa lepiej przygotowani.- zakończył SuperPippo.
Przed zbliżającym się meczem drugiej kolejki Serie A z drużyną Sieny, krótkiego wywiadu dla Radio Radio Tv udzielił szkoleniowiec „bianco-nerich”, Andrea Mandorlini.
- Siena wygląda w tej chwili jak ofiara złożona w niedzielę na Olimpico…
- W tej chwili właśnie tak mówią liczby. Trzeba nie tylko przyklasnąć w dłonie Romie, ale trzeba też przyznać, że gra ona piłkę kosmiczną. My w niedzielę nie zasługiwałyśmy na to, aby stracić punkty przeciw Sampdorii, na Olimpico będzie dużo trudniej. Będziemy rozgrywać jednak swój mecz.
- Jak otoczenie przyjęłoby zero punktów w tabeli po dwóch kolejkach?
- Siena ma własny projekt, wierzę w ufność tego środowiska, nawet jeśli nasze działania nie przyniosłyby rezultatów w Rzymie. Oni grają najlepszą piłkę na świecie, nie będzie łatwo.
- Co możesz powiedzieć o Interze i Romie?
- Inter posiada wspaniałych mistrzów, którzy mogliby zagrać w każdej drużynie. Roma natomiast udowadnia, że ma siłę, serce i inteligencję. W tej chwili jest absolutnie najlepsza.
- Jest jakiś sposób by powstrzymać drużynę Spallettiego?
- Będziemy próbować wszystkiego, przygotowujemy się z perspektywy meczu ważnego i trudnego. Ważne będzie, by przy graczach Romy nie popełniać błędów. Z daleka dopinguję Romę: gra prześliczną piłkę a ja przyjaźnię się ze Spallettim. Trenerem, który zasługuje na wiele. Otwarcie wierzę, że Roma może walczyć o mistrzostwo Włoch.
- Jakim graczem stał się Corvia, napastnik dorastający wśród młodych graczy Romy?
- Daniele ma w swoim sercu nadzieję wrócić pewnego dnia do Giallorossich. Jest bardzo interesującym młodzieńcem, który ma wspaniałe zalety.